2011. október 12.

A google világa 1. rész

Mindannyian használjuk a világ legismertebb és legnépszerűbb keresőoldalát a Google-t, ám ki is használjuk? Mint az oktatásban, mint pedig a tanulásban óriási segítséget nyújtanak a keresők. A Google azonban olyan lehetőségeket és alklamazásokat is kínál, melyek a mindennapi tevékenységeinket is megkönnyíthetik legyen szó szövegszerkesztésről, fordításról, kutatásról, vagy kérdőív-szerkesztésről. Lássuk miket rejt a Google világa!

Pár szót a Google történetéről: a vállalat alapítói, Lerry Page és Sergey Brin közös projektjeként látta meg a napvilágot, BackRub néven. 1998-ra eladható szintre fejlesztették az immár Google névre keresztelt technológiát. A két ambiciózus fiatal elhatározta, hogy Ph.D. tanulmányaikat félre téve elköltöznek a kollégiumból és saját céget alapítanak. 1999-re nyolc alkalmazottal működött a cég, s napi 500 000 keresést bonyolítottak le. Egy éven belül 2000 végére népszerűségük töretlenül ívelt felfelé, s immár napi 100 millió (!) keresést végzett. A Google legnagyobb előnye, hogy relevancia alapján működik a keresés, és a listázás is. E mellett több mint 8 milliárd url-t böngész, csak a beírt kereső-kifejezést tartalmazó oldalakat jeleníti meg, proximity (szövegkörnyezet), tartalom kivonatolása, a kifejezés előfordulásából kiindulva, I'm Feeling Lucky” (a legmagasabbra rangsorolt oldalra visz), cache-ből is visszaszedhető oldalak, az oldalon is kiemelt kereső-kifejezést, keresés mozifilmekben, képek keresése, legközelebbi oldalak keresése, területi keresés url-ben keresés (lsd még itt). Az érdeklődőknek ajánlom A Google világa című filmet, mely a cég múltját, jelenét és jövőjét is bemutatja.

A Google szolgáltatásai tovább mutatnak az egyszerű szövegen belüli keresésen. Megjelennek olyan lehetőségek is, mint a képkeresés, könyvtárazás (hierarchikus katalógus), számológép, definíció, US telefonkönyv, US-utcatérkép, spell checker. 12 file-formátumra keres: PDF, MS Office, PS, Corel, WordPerfect, Lotus 1-2-3. Egyéb platformokon is alkalmazható: mobiltelefon, menedzser-kalkulátoron, palmokon.

Hogyan keressünk hatékonyan? Lássunk néhány fontosabb parancsot!

PARANCS

JELENTÉS

PÉLDA

+

feltétlenül szükséges szavak keresése

digitális+tananyagfejlesztés

„”

pontos szó vagy kifejezés keresése

„digitális”+”tananyagfejlesztés”

-

kizárás, szűkítés

„digitális”+”tananyagfejlesztés”-fényképezőgép

filetype:

file típus szerinti keresés

filetype:pdf „digitális”+”tananyagfejlesztés”-fényképezőgép

site:

weboldalt üzemeltető ország szerinti keresés

site:.hu filetype:pdf „digitális”+”tananyagfejlesztés”-fényképezőgép

intitle:

oldalcím részeként való keresés

intitle:”digitális tananyagfejlesztés”

SPECIÁLIS FUNKCIÓK

összeadás

szám+szám

2+3=5

kivonás

szám-szám

3-2=1

szorzás

szám*szám

2x2=4

osztás

szám/szám

4/2=2

százalékszámítás

százalék of szám

20% of 10=2

átváltás

pénznem átváltása

1000 huf in euro

mértékegység átváltása

1 km in mile

tömegekre való keresés

konkrét testek súlyára való rákeresés (bolygók, stb..)

mass of earth





További érdekességek:

PARANCS

JELENTÉS

PÉLDA

in arabic

számok átváltása

MC in arabic

images

képkeresés

images gyerekek

defline:

magyarázatok, definíciók keresése

defline:watt

dob

híres emberek születésnapja

dob Barack Obama

capital

főváros

capital Malta

r_

bolygók sugara

r_Mars

m_

bolygók tömege

m_Jupiter

Mire képes még a Google? A Google dokumentumok használata kifejezetten előnyös akár a pedagógusok számára is, amennyiben egy mindenki által elérhető, egy időben szerkeszthető dokumentum jegyzéket kíván létrehozni és tárolni. Létrehozhatunk szöveges dokumentumot, táblázatot, prezentációt sőt kérdőíveket is. Képzeljük el, hogy kutatást végzünk! A kutatás kérdőívét a programmal gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük, tovább küldetjük, sőt összegezhetjük is. Íme egy példa :


A kitöltött kérdőíveket ezután a program összegzi is:

Most bújjunk egy pedagógus bőrébe! Hozzunk létre közösségi felületet tanulóink számára. A Google dokumentumok közé minden diák szabadon megoszthatja jegyzeteit társaival, kiegészítő anyagokat, képeket, ábrákat tölthetünk fel és oszthatunk meg. Adhatunk csoportosan megoldandó feladatokat, melyeket a diákok otthonról, saját számítógépeikről, egy időben oldhatnak meg együtt, a csoportos egyidejű szerkeszthetőség révén. Az anyagok bárhonnan, bármely diák számára elérhetők, legyen az laptop vagy okostelefon. Igazi vérfrissítő módszer lenne ez, s a diákok is szívesen dolgoznának a számukra már megszokott digitális környezetben.

Legyünk cégvezetők! Kérjünk megoldási javaslatokat, kínáljunk szerkeszthető alternatívákat. Osszuk meg kollégáinkkal a szakterületünk szerinti tudományos innovációkat, cikkeket. Kérjünk véleményt, motiváljuk őket a közös előrehaladásra. Valószínűleg szívesebben böngészik ezeket a dokumentumokat kényelmesen otthonról, mint a munkahelyen, a főnök irodájában.

Felejtsük el az egyszerű két szavas kereséseket, a monoton böngészést! Legyünk részesei a Google világának! Vessük bele magunkat, és használjuk ki a lehetőségeit!

Nincsenek megjegyzések: